sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Tänään se tapahtuu, nimittäin Oscar-gaala. And The Oscar goes to...

Tänään koittaa monelle elokuvien ystävielle vuoden kohokohta. Vuoden parhaimmat elokuvat saavat palkintonsa. Aina ne parhaimmat eivät kuteinkaan voita, vaan välillä Oscar menee joko poliittisista  tai kaupallisista syistä sille väärälle ehdokkaalle.  Eniten yksimielisyyttä saavat vuoden parhaimman näyttelijäsuoritusten valinnat. Viime vuosina näyttelijöiden palkinnot ovat entistä enemmän menneet Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolelle. Tämä kertoo myös elokuvien kansainvälistymisestä mutta samalla myös Hollywoodin trendien vaikutuksesta muiden maiden elokuviin. 

Akatemian mieleen ovat suoritukset, jotka ovat fyysisesti erittäin vaativia tai jotka vaativat näyttelijältä rajua fyysistä muutosta. Tänä vuonna sellaisia roolisuorituksia ovat Natalie Portmanin esittämä itensä löytävä bellerina sekä Christian Balen mahtava roolisuoritus entisena nyrkkeilijänä. Hän laihdutti roolia varten melkein 20 kiloa esittääkseen uskottavasti huumeita käyttävää entistä kevyensarjan nyrkkeilijää.


Roolit, jotka kertovat todellisten ihmisten elämästä, ovat olleet yleensä voittajasuosikkeja. Tänä vuonna sellainen on Colin Firthin esittämä Kuningas Yrjö VI, joka kärsi pahasta änkytyksestä. Firth on voittanut tähän asti kaikki keskeisimmät palkinnot ja olisikin ihme, jos hän ei voittaisi Oscaria. Elokuva on myös voittajasuosikki parhaaksi elokuvaksi, sillä akatemia rakastaa pukudraamoja. Elokuva kyllä ansaitsisi Oscarinsa, sillä harvoin näemme niin loistavasti kuvattuna historiallisten ihmisten elämän tuskaa ja haavoittuvaisuutta tilanteissa, jotka eivät pelkästään vaikuta omaan elämäänsä vaan koko kansakunnan. Elokuva pitää katsojan otteessaan koko ajan. Elokuvan muutkin näyttelijät ovat loistavia, mutta Firth on saanut roolinsa herkkyyttä jollaista harvoin näkee. 

Parhaan ohjauksen pystin luultavasti voittaa David Fincher elokuvastaan The Social Network. Ohjaus on ehkä Fincherin, joka muistetaan mm. Seitsemän, Fight Clubin ja Benjamin Buttonin uskomattoman elämän ohjauksista,  uran parhaimpia saavutuksia. Elokuva luo kuvaa Facebookin luojasta Mark Zuckerbergistä anteeksi antamattomana selkäänpuukottajana, mutta samalla se kertoo tarinan miehestä ja hetkistä, joka muuttivat koko maailmamme. 


Itse haluaisin parhaan ohjauksen pystin menevän Darren Aronofskylle elokuvasta Black Swan, joka oli yksi viime vuoden vaikuttavimmista ja puhutuimmista elokuvista. Aronofsky muistetaan parhaiten elokuvista The Wrestler ja unelmien sielunmessu. Black Swan on selvästi nuoren ohjaajan uran kohokohta ja luulen, että lisää loistavia elokuvia on vielä luvassa. Hänen elokuvansa ovat niin monitasoisia, että niitä voi helposti katsoa useita kertoja ja aina oivaltaa jotain uutta ja ihmeellistä. Black Swan on juuri tällainen elokuva, josta on jo tullut elokuva harrastajien keskuudessa kulttielokuva. 

Tässä ennustamani Oscar voittajat:  (My predictions)

Paras elokuva/: Kuninkaan puhe                            (Best Film: king's Speech)
Paras miesnäyttelijä: Colin Firth (Kuninkaan puhe)  (Best Actor)
Paras naisnäyttelijä: Natalie Portman (Black Swan)  (Best Actress)
Paras miessivuosa: Christian Bale (Taistelija)            (Best Supportive Actor)
Paras naissivuosa: Melissa Leo (Taistelija)                (Best Supportive Actress)
Paras ohjaus: David Fincher (Social Network)           (Best Directing)
Paras alkuperäinen käsikirjoitus: David Seidler (Kuninkaan puhe)(Best original screenplay)
Paras sovitettu käsikirjoitus: Aaron Sorkin (The Social Network)(Best Addaptive Screenplay)
Paras animaatio: Toy Story 3    (Best Animation)

Sen enempää en uskallakaan vielä veikkailla, mutta täältä näette kaikki ehdokkaat IMDb.

Muistakaa katsoa myös nämä roolisuoritukset ja elokuvat viime vuodelta:
127 Hours (James Franco), Inception, The Kids Are All Right (Annette Bening), Kova kuin kivi (Jeff Bridges, Hailee Steinfeld ), Winter's Bone, How to Train Your Dragon, The Town (Jeremy Renner), Rabbit Hole (Nicole Kidman), Blue valentine (Michelle Williams, Ryan Gosling), Shutter Island (Leonardo Dicaprio).

Terveisin Viiru - Elokuvien ystävä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...