torstai 10. helmikuuta 2011

Kissat Egyptin mellakoiden takana?

Yhdysvalloissa on tehty tutkimus, jossa on todettu kissojen huijaavan enemmän kuin on luultu. Tuntuu minusta ihan huuhaalta. Tyhmäkin sen tietää, että me kissat vain vaadimme tietynlaista palvelun tasoa. Silloinkin, jos olosuhteissa ei ole mitään suurempaa vikaa, kissojen tulee osoittaa mieltään jostain pikkuasiasta. Tällä tavalla henkilökunta pysyy aina varpaillaan,  ja palvelun taso ei ehdi laskea. Tietenkin jos jotain todella odottamatonta ja ärsyttävää tapahtuu, silloin voi jo järjestää  kunnon mielenosoituksen.

Mielenosoituksista puheen ollen, Egyptissä on osoitettu mieltä jo monta viikkoa. Lieneekö mellakoiden alullepanijoina Kairon heitteille jätetyt katukissat. Muinaisessa Egyptissä kissa oli palvonnan kohde, jonka tappamisesta sai, mielestäni ansaitusti, kuolemantuomion. Kissan kuollessa hänen palvojansa ajelivat surun merkiksi kulmakarvansa pois. Kissat myös palsamoitiin ja laitettiin sarkofageihin. Luksus luokan kohtelua siis. Ei olisi hassumpaa olla palvonnan kohteena. 

Palvottu kissapatsas.
Nykypäivän Egyptissä kissojen kohtelu on kaukana palvonnasta. Heitä rääkätään ja he joutuvat elämään nöyryyttävää kulkukissan elämää. Minua tälläinen kissojen kohtelu pöyristyttää varsinkin maassa, joka oli ennen kissojen  maanpäällinen paratiisi. Mitä on oikein tapahtunut? Miksi kissoja kohdellaan Egyptissä kuin juutalaisia natsi-Saksassa. Kuinka egypiläiset mau kissat, jotka ovat ensimmäisiä kesykissoja, ovat antaneet tämän tapahtua pyhälle rodulleen. Tästä linkistä voi katsoa videon Kairon kulkukissoista.
 
Egyptinmau on kaunis kissa.
Kaiken takana on täytynyt olla yksi mies, nimittäin 30 vuotta Egyptin itsevaltiaana toiminut Hosni Mubarak. Hänen valtansa aikana Egyptin kissojen olot ovat entisestään huonontuneet. Tämän tietävät myös Egyptin kissat, jotka nyt osoittavat mieltänsä Mubarakia vastaan Kairon kaduilla. Kissojen kansannousu on  innostanut myös ihmisiä protestoimaan kaduilla. Jos Mubarak saadaan luopumaan vallastaan, voidaan muistella kuinka se oli Kairon kaltoin kohdeltujen kissojen ansiota.

Kyllä kissa tietää kuka on kissan ystävä!
Toivottavasti mielenosoituksista on enemmän hyötyä kuin haittaa Egyptin kissoille, jotta heidän olosuhteensa muuttuisivat parempaan suuntaan. Kissan elämä ilman ihmisen arvostusta ja hoivaa ei ole elämisen arvoista elämää. Emme välttämättä enää edellytä palvomista, mutta tietty palveluiden minimitaso tulee ylläpitää. Rakkaat lajitoverit, pieni mielenosoitus silloin tällöin on siis paras keino saavuttaa status quo. Emmehän me kissat halua Egyptin kissojen kohtaloa täällä Suomessakaan. 


Pienenä varoituksen sanana tähän loppuun. Netissä tuli kuitenkin vastaan juttu jostain Linkolasta, jonka mielestä kissat "nuo Egyptistä tuodut saastaiset eläimet" tulisi hävittää Suomen luonnosta. Ei vaikuta siis miltään kissojen ystävältä. Meidän tulee siis pitää varamme ja valmistautua mielenosoituksiin myös täällä Suomessa, jos asenteet meitä kissoja kohtaan muuttuvat negatiivisemmiksi tulevaisuudessa. Kannattaa kuitenkin pysyä tällä hyväksi todetulla nykyisellä linjalla ainakin toistaiseksi, kunnes esikunnasta tulee käsky muuttaa tämä defanssi liikekannallepanoon. Jatkakaa!

Terveisin puhemies Viiru

5 kommenttia:

 1. Eksyin jostain lukemaan blogiasi, aivan ihana kissablogi. Pitänee alkaa seurailemaan. :)

  VastaaPoista
 2. Kissoilla ne loikoisat oltavat 30-luvun Suur-Saksassa olivatkin, mutta asiasta varsinaiseen, samaa mieltä kanssasi!

  VastaaPoista
 3. Paree olla tai muuten... Kivaa että tulee kommenttia ja uusia lukijoita.

  VastaaPoista
 4. Viirulla on hyvä ja jämäkkä kissa-asenne. Niin sitä pitää.

  Kiinalaisessa kalenterissa alkoi juuri jäniksen vuosi. Jänis on ihan kiva elukka, mutta silti äänestäisin kuluvan vuoden kissan vuodeksi. Mitäs sanot Viiru ; aletaanko kampanja ?

  VastaaPoista
 5. Minnun puolestani jokainen vuuosi voisi olla kissan vuosi :D Kaikki voisivat viettää kissanpäiviä. Tai ainakin kaikki kissaa pienemmät eläinten vuodet voisi lopettaa. Rotan vuotta en ainakaan ymmärrä. Kyllä tämä on kissan vuosi. Egyptissäkin onnistuttiin sekoittamaan koko maa ;)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...