maanantai 25. helmikuuta 2013

Vuoden 2013 Oscareiden voittajat ja häviäjät

Choose your language from the right 

Taas on se aika vuodesta jolloin jaetaan elokuva-alan arvostetuimmat pystit. Voittajista ei aina olla yhtä mieltä ja välttämättä aina ei voita se vuoden paras elokuva vaan se, joka miellyttää enemmistöä äänestäjistä. Peli on kovaa ja ylilyönneiltä ei vältytä. Viime vuosina pienen budjetin elokuvat ovat pärjänneet paremmin kuin kalliimmat spektakkelit. Tänä vuonna ehdokkaiden joukosta lötyy niin pieniä kuin suuriakin elokuvia - Beasts of the southern wildin 1,8 miljoonan budjetista Life of Piihin, jonka tuottaminen kustansi 120 miljoonan dollaria. Suuri budjetti ei siis takaa välttämättä menestystä Oscareissa, vaan myös pienemmät voivat menestyä. 


Oma suosikkini Life of Pi tuskin kahmii 11 ehdokkuudestaan huolimatta kovin montaa pystiä itselleen. Luultavasti se saa Oscarin parhaasta kuvauksesta ja muista teknisistä ansioista. Elokuva on kenties kaikkien aikojen hienoin ja vaikuttavin 3D elokuva. Se on elokuva, joka pitää kokea isolla kankaalla. 


Tämä elokuva on lähellä sydäntäni myös siksi, että sen pääosassa on iso kissa, tiikeri nimeltä Richard Parker. Elokuva kertoo ihmisyydestä ja uskosta. Mikä on ihmisen ja eläimen ero? Joskus petoeläimestäkin saattaa löytyä enemmän inhimillisyyttä kuin ihmisestä. On hienoa nähdä pitkästä aikaa elokuva missä kissa saa ansaitsemansa huomion. Emme ole tottuneet jakamaan valokeilaa kenenkään kanssa. 


Kuka siis on illan suurin voittaja? Onko se Argo, Lincoln, Django, Misérables, Silver Linings Playbook tai joku muu. Yksi vuoden palkintorohmuista on ollut Ben Affleckin ohjaama Argo. Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo yhdysvaltain Iranin lähetystön työntekijöistä vuonna 1980. Affleck ei jostain syystä itse saanut ohjauksestaan ehdokkuutta vaikka on voittanut melkein jokaisen palkinnon työstään. Argo on siis se elokuva, joka pitää tänään voittaa. 


Spielbergin Lincoln on toinen ennakkosuosikki ja mies luultavasti voittaa elokuvastaan ohjauspystin ja Daniel Day-Lewis kolmannen pääosa Oscarinsa. Varmaan melkein kaikki miehen upeiden roolisuoritusten ihailijat toivoisivat miehen häviävän, sillä hän on uhannut pitää taukoa näyttelemisestä vähintään viisi vuotta, jos voittaa.


Naisista voittajasuosikki on Jennifer Lawrence elokuvasta Silver Linings Playbook. Lawrence on vasta 22-vuotias, mutta voittanut suorituksestaan monta palkintoa jo aiemmin. Lisäksi miehet valitsivat hänet vuoden seksikkäimmäksi naiseksi. Viime vuosi on todellakin ollut Jenniferin aikaa.  


Elokuvan muutkin näyttelijät Bradley Cooper, Robert de Niro ja Jacki Weaver ovat kukin ehdolla omissa kategorioissaan upeista roolisuorituksistaan. Naissivuosa Oscarin luultavasti vie Anne Hathaway Les Misérablesista. Miessivuosassa on enemmän hajontaa ollut tänä vuonna. Ennakkosuosikkeja ovat Tommy Lee Jones Lincolnista tai Christoph Waltz Djangosta.

Quentin Tarantino luultavasti voittaa elämänsä toisen käsikirjoitus Oscarinsa. Sovitetun käsikirjoitus palkinnon suurimmalla todennäköisyydellä vie puolestaan Argo.


Itävaltalainen mutta Pariisissa kuvattu elokuva Amour voittaa mitä varmimmin ulkomaisen elokuvan Oscarin. Elokuva on myös ehdolla parhaassa elokuva, ohjaus, naispääosa ja käsikirjoitus kategorioissa. Elokuva voitti viime vuonna kultaisen palmun parhaasta elokuvasta Cannesin elokuvajuhlilla. Elokuva ei kuitenkaan luultavasti voita muita Oscareita tänä iltana, sillä harvoin ulkomainen elokuva voittaa useita Oscareita.

Hauskaa Oscar iltaa kaikille meille yöeläimille. Itse olen nukkunut koko päivän, että voin valvoa nämä seuraavat viisi tuntia. Voittajien ohella illan kohokohta on ensimmäistä kertaa juontajana toimiva Seth MacFarlane. Odotan hänen olevan hauska ja sopivan ironin. Miehen luomat sarjat Family Guy, American Dad ja Cleveland Show ovat niin hauskoja, että huononakin päivänään herra on hauskempi kuin moni muu. Mac Farlanen säveltämä kappale on myös ehdolla, mutta luultavasti Adelen Skyfall vie pystin Atlantin toiselle puolelle.

Vielä lopuksi haluaisin sanoa, että lyhytelokuvani Funny Cat Video - Cat uses toilet paper after peeing in the toilet olisi pitänyt olla oscarehdokas, mutta jäin tänä vuonna nuolemaan käpäliäni. Elokuvani on silti saanut mukavasti katselijoita. Jos et ole sitä vielä nähnyt voit katsoa sen tästä

Tässä omat ennustukseni: 

Paras elokuva: Argo
Paras miespääosa: Daniel Day-Lewis
Paras naispääosa: Jennifer Lawrence
Paras miessivuosa: Tommy Lee Jones
Paras naissivuosa: Anne Hathaway
Paras ohjaus: Steven Spielberg (tai Ang Lee)
Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Django Unchained
Paras sovitettu käsikirjoitus: Argo
Paras Animaatio: Brave
Paras ulkomainen elokuva: Amour
Paras kuvaus: Life of Pi
Paras leikkaus: Argo (tai Zero Dark Thirty)
Paras laulu: Adele Skyfall

Täältä löydät kaikki loput ehdokkaat


1 kommentti:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...